Publicador de continguts


Jaime Martínez Llabrés presenta el concurs d’idees per a la reforma i millora de la plaça Major, un dels projectes emblemàtics de la legislatura


21 de febrer de 2024

El batle ha qualificat aquesta intervenció d’“històrica”, després d’anys d’abandó i deixadesa
Es preveu que les obres de remodelació i adequació de la plaça Major es podrien iniciar el juliol del 2025, amb un pressupost inicial de 21 milions d’euros

Palma, 21 de febrer de 2024.- El batle de Palma, Jaume Martínez Llabrés, ha presentat aquest dimecres el concurs de l’avantprojecte de reforma de la plaça Major i la millora dels accessos al carrer de Sant Miquel i la plaça del Marquès de Palmer, la plaça dels Capellers, la Rambla, la costa d’en Sintes i la costa del Teatre.
Aquest projecte suposarà la renovació definitiva d’un espai que fa anys que està en progressiu estat de degradació. L’avantprojecte, amb un pressupost global de 21 milions d’euros, també preveu la possibilitat d’adequar el túnel que va des de la plaça Major fins al parc de la Mar.
Durant la roda de premsa de presentació del concurs, Martínez ha qualificat aquest dia com una “jornada històrica per a l’Ajuntament de Palma després d’anys de deixadesa per part de l’anterior equip de govern” respecte a la plaça i el seu entorn, alhora que ha apuntat que el concurs “assumirà la renovació no només de la plaça Major amb les seves galeries, sinó també dels carrers adjacents, inclosa la zona de les flors de la Rambla.
Pel que fa a la planta -1, on actualment s’ubiquen les galeries, es preveu la instal·lació d’un centre d’interpretació, que constituirà el nucli principal on es vehicularan totes les infraestructures culturals que permetran a Palma aspirar a ser elegida Capital Cultural el 2032. A més, s’hi incorporaran espais comercials i culturals, zones multifuncionals i polivalents, banys públics i comerços.
Pel que fa a la plaça, la intervenció preveu una millora per a albergar activitats culturals i lúdiques multifuncionals (mercats artesanals, teatre, etc.), aportant llum i ventilació a l’espai inferior i creant espais d’ombra segons l’estació i visuals amb l’espai públic contigu (la Rambla, places, carrers i costa del Teatre), una il·luminació adequada al seu ús i la inclusió de millores ambientals i energètiques.
Es planteja com a possibilitat que l’avantprojecte guanyador resolgui la posada a disposició dels ciutadans del túnel que connecta la plaça Major amb el parc de la Mar, sempre que, tal com ha assegurat Martínez Llabrés, “se certifiqui la seguretat del túnel per als ciutadans i la seva accessibilitat”.

Execució en dues fases

Un cop donat el vistiplau a la definitiva modificació puntual del Pla general, que es va posar en marxa per a fer viable la reforma, es posarà en marxa el procés concursal, que constarà de dues fases.
En aquest punt, el batle de Palma ha subratllat que a la fase I es procedirà a seleccionar quatre equips multidisciplinaris. Aquesta selecció la realitzarà un equip d’experts entre els quals hi ha professionals d’Urbanisme de Cort, un arquitecte d’Urbanisme, un arquitecte d’Infraestructures, un arquitecte del COAIB, un representant dels veïns, un representant d’associacions comercials i dos arquitectes més de reconegut prestigi. Aquests quatre equips disposaran de 2 mesos per a presentar una primera aproximació al projecte d’intervenció a la plaça Major.
Els quatre equips seleccionats rebran un premi de 16.250 euros cadascun.
Ja a la fase II, a aquests 4 equips escollits se’ls convidarà a participar en un concurs restringit per a la redacció de l’avantprojecte. Els aspirants tindran 3 mesos per a presentar aquest avantprojecte.
Finalment, l’equip guanyador disposarà de 6 mesos per a presentar el projecte definitiu d’execució.
Martínez Llabrés ha assenyalat que “es preveu que les obres de remodelació i adequació de la plaça Major podrien iniciar-se el juliol del 2025, amb un pressupost inicial de 21 milions d’euros”.
El batle ha conclòs ressenyant que aquesta gran millora de la plaça Major “es complementarà perfectament amb la que està previst realitzar a la plaça del Mercat per a completar un entorn nou i atractiu al centre històric”.

Data darrera modificació: 21 de febrer de 2024