Publicador de continguts

Usagi Kannon
Leiko Ikemura


Imatge1_Usagi Kannon

L'escultura Usagi Kannon de Leiko Ikemura aterra a Palma gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament de Palma i la galeria Kewenig. Aquesta col·laboració públic privat diginifica i enriqueix els espais públics de la nostra ciutat amb la escultura més carismàtica de l'artista nipona. 

Després de deixar el Japó el 1972, Leiko Ikemura (nascuda a Tsu Mie) ha viscut i treballat a diverses ciutats europees, i s'ha traslladat d'Espanya a Suïssa i Alemanya. Des de la dècada de 1980, l'artista ha desenvolupat una vasta obra de pintura, treballs damunt paper i escultura, reivindicant la necessitat de compartir els valors amb el que ens envolta. El seu treball és provocador i inquietant. El que a priori apareix com una calma, crea un enfrontament amb nosaltres mateixos.

 L'escultura ha estat una part integral de l'obra polifacètica de Leiko Ikemura, en la qual els diversos mitjans tenen el mateix valor i són mútuament dependents. Tant a la seva pintura com a la seva escultura, sovint hi apareixen criatures mítiques, que poden situar-se tant a la mitologia de l'Orient Llunyà com a l'occidental. Els cossos representats solen estar en una transició fluida entre l'home, l'animal i el paisatge.

Usagi Kannon (2012 - 2019) escultura de 159 x 340 cm, feta amb bronze.És una de les seves obres més carismàtiques, desprèn protecció i recer davant les inclemències naturals o adversitats inesperades. Una criatura híbrida: figura femenina amb cara de conill i cos que és una faldilla amb forma de campana de bronze, per on es filtra la llum remota per a crear un mantell d'estrelles. Situada al parc de la Mar, ens convida a aturar-nos per a contemplar-la. Ens increpa amb la seva bellesa, que es fon dins el paisatge urbà del parc de la Mar i amb la Seu com a fons impactant. "Ens convida a gaudir de l'experiència estètica del moment, i fins i tot a meditar. És una peça d'art públic on es barregen la mitologia, el paisatge i el cosmos, provocadora d'un joc amb els vianants, els quals poden interactuar-hi ¿sempre amb la cura i el respecte que demana una obra d'art", diu Aina Bausà.

Damunt llenç, Leiko Ikemura crea mons visuals canviants, en un estil lúdic i fugaç, en el qual transcendeix els límits del definit amb omissions i transicions fluides. És el seu mode d'unir els esdeveniments del seu temps amb elements de la cultura antiga. Des de la dècada de 1990, les imatges de l'horitzó han rebut una atenció especial en el seu treball. Entre la nit i el matí, el cel i la mar es troben com dues superfícies en una línia, superposades i difuminades per fines capes de pintura. En la seva màxima simplicitat, es mantenen en la tradició de l'art del paisatge de l'Orient Llunyà i el seu buit deixa espai per a la imaginació. 

 Al Casal Solleric es pot veure un dels seus llenços, juntament amb una escultura. Aquestes dues peces formen un conjunt amb l'Usagi Kannon exposat al parc de la Mar.  

Totes les peces exposades són cortesia de la Ikemura Foundation i Kewenig.

Llocs on ha estat exposada l'escultura de Leiko Ikemura Usagi Kannon The National Art Center, Tòquio 

 Leiko Ikemura: Our Planet - Earth & Stars https://www.nact.jp/english/exhibitions/2018/Ikemura2019/  

Kunstmuseum Basel, Suïssa 

Leiko Ikemura - "Toward New Seas" 

 https://kunstmuseumbasel.ch/en/exhibitions/2019/leiko-ikemura

 També forma part de la col·lecció permanent del parc d'escultures Stein Egerta, Kunstmuseum Liechtenstein https://www.kunstmuseum.li/?page=45&lan=en

EXPOSICIÓ PRORROGADA FINS AL 28 DE SETEMBRE DE 2021

Duració:

29 de juliol de 2021

Dies: Diàriament
Horari: 01:00
Localitat: Palma

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 8 de maig de 2023