Publicador de continguts

Llum d'oli / DOLORS SAMPOL
Estreny l'oliva fins que vessa or entre els seus dits


0_110921_1.jpg

Dolors Sampol (Palma, 1954) és una de les artistes amb més horitzons al seu abast. La inquietud pel saber, combinada amb l'ofici i un instint poc comú, la fan artista de reptes: el repte pictòric, el repte conceptual i el repte que suposa enfrontar-se a un espai específic, sempre des de la creació.

Fa molts d'anys que Sampol trobà el seu lloc en l'obra mateixa, que broda fent-se amb l'ànima de les imatges i dels espais. És de manufactura elegant, reposada, sensible, sense floritures, sols raó i sentiment, en la mateixa mesura, a la recerca de la bellesa. S'hi capfica, la rumia, la viu. És àgil generant la idea i hàbil atorgant la forma. No és difícil percebre en cada peça el sentiment de qui estima el que fa. Quan es fa necessari que l'obra vessi més enllà del suport pictòric, vessa arreu. Llavors desdibuixa contorns susceptibles d'ofegar-la, convertint obra i espai en un tot.

La intervenció en un espai amb ànima ha estat, certament, un repte d'envergadura, que ha fet necessària la lluïdesa. La història pesa, i el tribut a una arquitectura específica, viva, encara més. Hi ha espais simples i espais entravessats. Sampol s'hi ha encarat, fent l'espai lleuger, fins que aquest s'ofereix al fet creatiu.

Llum d'oli és fruit d'un procés creatiu basat en la investigació, i en una execució coherent, en llibertat. L'artista es troba a gust en el saber, i s'ha vist abocada, en aquest cas, a endinsar-se en el món de l'oli, en les històries que envolten aquesta ofrena de la natura, fent-se seu un context fins aleshores desconegut. En un acte de generositat, ens instrueix en l'interior del Dipòsit del Casal Solleric, despertant les nostres emocions i curiositat.

Ens fa sentir premsar l'oliva, com qui estreny el cor, com qui suca un espai amb ànima, per apropar-nos encara més a la creació. Convida a un discurs del que n'ha capgirat el sentit.
Oli que segons la premsada, perd intensitat guanyant to daurat; atuells de vidre, placentes, amb l'instint de protegir el més valuós; espigues de fusta massacrades pel pas del temps, surant erectes en l'espai; la catifa, abstracta, de natura suporta la raó de ser; i llum... sempre llum, banyant la Mediterrània. El conjunt retorna l'ànima a un espai que xiuxiueja història. Dolors Sampol ha sabut escoltar i en deixa testimoni amb imatges creades ad hoc, on realisme i natura, combreguen, com si no pogués ser d'una altra forma. Cada dibuix mostra i demostra, per una banda, el reconegut domini del dibuix, i per l'altra, la fermesa en el procés i el respecte de la creadora davant del blanc del paper, que sovint turmenta a qui no ha sabut aturar. La seva mesura és exacta.

Dolors Sampol es fa seu l'horitzó, fent-nos testimonis de com una tradició arcaica pren una altra dimensió en l'espill conceptual. Sols ella sap com extreure les emocions dels que ens lliurem al plaer de la seva obra. Ens reobre un espai recuperat des de la seva essència: l'oli, beuratge d'or. I si bé tots valorem el que humilment ens ha donat la terra, l'artista ens ho retorna noble, gràcies a Llum d'oli.

Bel Font
Palma, setembre 2017

DOLORS SAMPOL
Palma, 1954
Entre 1971 i 1975 estudia Belles Arts (Facultat BBAA de Sant Jordi. Barcelona) Entre 1976 i 1986 es dedica a la conservació i restauració de Pintura


EXPOSICIONS INDIVIDUALS SELECCIONADES
1989 Casal Balaguer. Ajuntament de Palma. Palma
1990 Galeria Altair. Palma
1994 Centro de Arte Afinsa. Madrid
Galeria Altair. Palma
1995 País, Paisatge, Personatge. Interior, Sala d'Art. Girona
1996 Galeria Ederti. Bilbao
1997 Galeria Altair. Palma
Blakspace, Galeria Alejandro Sales. Barcelona
1998 Galeria Marieta Gual. Cala D'Or. Mallorca
Transparente. Galeria Ederti. Bilbao
1999 EXCES·SOS. Dona, Terra, Illa. Instal·lació. Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, Palma
Negro. Galeria Altair. Palma
2000 Rojo. Festival Chopin. Cartoixa de Valldemossa. Mallorca
2002 Paper. Galeria Altair . Palma
2003 Triombo. Fundació Llorenç Artigues. Gallifa. Barcelona
2004 Galeria Ederti. Bilbao
2006 Madeja de conceptos. Galeria Joanna Kunstmann. Palma
2008 TRES. Galeria Joanna Kunstmann. Palma
2010 Abís aeri. Galeria Ederti. Bilbao
2013 Construir preferentement. Capella de la Misericòrdia, Consell de Mallorca. Palma Festival Miradas de Mujeres. (amb Ana Cabello i Diana Coca)
2015 Skric · colors. Torre de Canyamel, Capdepera. Mallorca
2016 Sa Pleta Freda, Son Servera, Mallorca.
2017 Aigua, Centre d'Art Sa Quartera, Inca, Mallorca
Llum d'oli. Espai Dipòsit. Casal Solleric, Palma, Mallorca


Ha participat regularment en nombroses exposicions col·lectives a ciutats com Palma, Madrid, Barcelona, Girona, Bilbao, Pamplona, Sevilla, València, Camagüey (Cuba), Washington DC, Berlín, Moscou i Atenes, entre d'altres. La seva obra ha estat present en diferents edicions de destacades Fires Internacionals d'Art Contemporani com: ART CHICAGO, Chicago, EUA (1992 i 1998); ARCO. Madrid (1998, 1999 i 2002); ESTAMPA. Madrid (1995, 2002 i 2003); ARTISSIMA. Torí, Itàlia (1999); ART MIAMI, EUA (2000); ART KARLSRUHE, Alemanya (2007) i ART BEIJING, estand d'Espanya, Pequín, La Xina (2015), entre d'altres.

Duració:

Des del 21 de setembre de 2017fins el 30 de novembre de 2017

Dies: Diàriament
Horari: 12:00
Localitat: Palma
Lloc de celebració:

Casal Solleric - Espai Dipòsit

Data darrera modificació: 10 de gener de 2023