Publicador de continguts

La condición vocal
Laura Llaneli


La condición vocal

Artista: Laura Llaneli Comissària: Marta Ramos-Yzquierdo

Espai Dipòsit, Casal Solleric. 27 de maig - 22 d'agost de 2021

La proposta La condición vocal, comissariada per Marta Ramos-Yzquierdo, reuneix quatre treballs inèdits de Laura Llaneli: la peça sonora Al oído (a cau d'orella), el vídeo If it does not work you just look like a crazy lady screaming, la instal·lació Screamqueens: dos ondas de grito i l'acció col·lectiva Gritar sin más, al costat de la performance i la instal·lació Hace tiempo que no te susurro.... L'artista hi continua la seva investigació sobre patrons sonors, la conformació formal i la repercussió en les estructures socials com a productes culturals. Des de la formalització i l'activació de dispositius i accions, Llaneli provoca l'oient a escoltar atentament i a descobrir les possibilitats del camp sonor i de la veu com a agència, amb voluntat i desig d'actuar, des d'una actitud política, i repensant el conjunt de relacions des de les teories feministes i queer.

Aquest projecte dona veu a un "nosaltres", les vides silenciades per les jerarquies de poder heteropatriarcals, que defineixen el que és permès, correcte o vàlid a qui ha hagut de parlar en veu baixa, sense alçar el to; a qui té prohibit cridar; són qualificades d'histèriques per donar curs emocional a un cabal interior sonor. Dones, però no només dones, sinó qualsevol cos no normatiu, qualsevol subjectivitat alterna. La veu definida en l'estereotip d'allò femení, però, guarda la potència de subvertir estratègicament el murmuri o d'activar la consciència alliberadora del crit, d'infiltrar-se en la memòria o de trencar el vidre de la copa. La seva sonoritat elimina patrons i enuncia nous camps de ressonància. S'hi troben les possibilitats de la remor i del crit, de l'energia que contagiarà i farà tremolar.

Cadascuna de les peces de l'artista Laura Llaneli presents a la mostra servirà per a proposar al visitant maneres de desactivar els codis vocals imposats, en un recorregut que comença amb l'acció de xiuxiuejar per a acabar amb la de cridar. D'aquesta manera, en veu baixa i gairebé acariciant el cos amb l'alè, el murmuri es convertirà en un mitjà d'infiltració d'altres missatges, d'altres històries i d'altres formes de relació possibles. A l'altre extrem, dos dels darrers treballs de Llaneli reivindiquen el crit femení com un lloc d'empoderament, personificat en la figura de les screamqueens (reines del crit) cinematogràfiques, cristal·litzant, tant metafòricament com material, la potència que la veu pot adquirir en la seva enunciació conscient.

Les dues accions col·lectives que es realitzaran també treballen amb els dos extrems de l'ús de la veu. Hace tiempo que no te susurro... rescata l'acció afectiva de la remor en uns moments en què la por provoca reaccions de distanciament.

El 27 de maig a les 12 h, al pati del Casal Solleric, vuit convidats activaran els dispositius ideats per l'artista, per a xiuxiuejar i guardar secrets. El dissabte 29 de maig a les 11 h, començarà el taller paral·lel de recerca d'entorns urbans a la ciutat de Palma on es pugui cridar; plantejarà la necessitat dels espais d'expressió abstracta com a resistència a allò previsible. Per a participar en aquesta activitat, cal sol·licitar plaça a l'a/e solleric@palma.cat .

https://issuu.com/casalsolleric/docs/la_condicion_vocal_dossier_final_single_pages

Duració:

Des del 27 de maig de 2021fins el 14 d’agost de 2021

Dies: Diàriament
Horari: 12:00
Localitat: Palma
Zona: Casal Solleric
Lloc de celebració:

Casal Solleric


Espai Dipòsit

Data darrera modificació: 8 de maig de 2023