Publicador de continguts

A sota terra
Mario Santamaría


Imagen_/documents/39170/11330499/FLYER+A+SOTA+TERRA.jpg/85b637bc-f762-0a6d-cd2c-859e143830f2?t=1671027821988

De Mario Santamaría, a cura de Zaida Trallero 

Espai Dipòsit del Casal Solleric 

Del 13 de desembre al 5 de març de 2023 

Inauguració: 13 de desembre a les 19.30 h 

 " A sota terra" va ser seleccionada a la Crida de comissariat per a l'espai Dipòsit 2022 del Casal Solleric. Aquesta exposició ens vol fer reflexionar sobre l'actualitat de l'ús de dades, la manca de sostenibilitat del volum de tràfic de dades que generam dins Internet i que està soterrat, no en som conscients. 

 A sota terra hi ha un núvol. Un núvol que no és condensació d'aigua sinó un grup de dades. Unes dades que circulen per cables soterrats i no per l'aire. Que s'allotgen a servidors i que esdevenen grans centres de dades constituïts per computadores interconnectades a escala mundial, per tal de proveir informació a milers de persones. 

 Encara avui, el símbol del núvol (utilitzat a Internet) ens dissocia de l'impacte que genera el tràfic de dades (correus electrònics, fotografies, etcètera) i la gran quantitat de tecnologia que ens envolta, alliberant-nos de qualsevol responsabilitat. De fet, hi ha qui augura que arribarà una nova era d'Internet on la Cloud Culture farà que l'ús de la cultura sigui més accessible o connectada. Però, la digitalització de la vida té efectes cada cop més «negatius» a la nostra quotidianitat i, al nostre entorn natural, encara que no sigui del tot evident. D'una banda, la infraestructura que requereix Internet necessita condicions extremes que són difícils de sostenir, com per exemple la refrigeració de la maquinària. De l'altra, sota la progressiva virtualització de les experiències, com apunta Eric Sadin, existeix l'interès a monetitzar, a tots els nivells, el registre testimonial de la vida a través de les dades. L'economia de les dades sembla haver-se guanyat al consens polític i, de nou, apareix un altre règim, el tecnoliberalisme que aspira que la lògica computacional conquereixi els mercats. 

 "A sota terra" proposa pensar, des de la pràctica artística, el «núvol», com el que és a la indústria tecnològica; un programari i servei d'emmagatzematge de les dades que s'executen a Internet, des de la seva materialitat, proposant, d'aquesta manera, un altre tipus d'apropament més sensible. 

 L'artista Mario Santamaría proposa una deriva espeleològica per cavitats plenes de fils de fibra òptica. L'itinerari segueix els cables que connecten l'espai Dipòsit amb la xarxa de fibra terrestre de la ciutat i, des d'aquest punt, amb el cable submarí Balalink, que connecta la ciutat de Palma amb la península. Un recorregut de preses fotogràfiques de 360° enllaçades que permeten la seva navegació remota en línia. Les tècniques fetes servir per a captar les imatges són les mateixes que les utilitzades per Google per als seus mapes Street View o les seves visites virtuals a museus. 

 D'aquesta manera, l'espai Dipòsit esdevé una sala que atorga al projecte una nova capa semàntica. Tal com succeeix amb les dades que no pugen a Internet, sinó que baixen al maquinari, les persones que visitin la sala, són travessades per aquesta idea, pel fet de baixar a un lloc que d'altra manera és impracticable. Si bé el núvol, l'aire, allò vaporós, remeten a espais d'indeterminació i mobilitat, el sòl ens porta a una experiència terrenal, material i tangible. 

 "A sota terra" planteja un altre tipus d'aproximació, una altra possibilitat de transparentar els processos que tenen lloc darrere de les eines digitals que fa servir el mateix artista per a donar forma a la seva obra.

Duració:

Des del 13 de desembre de 2022fins el 5 de març de 2023

Dies: Diàriament
Horari: 12:00
Localitat: Palma
Lloc de celebració:

Casal Solleric (Espai Dipòsit)

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 9 de gener de 2023