Publicador de continguts


Racó de lectura Robert Capa: una vida dins la guerra


6 de novembre de 2023

Fotògraf i fotoperiodista hongarès/americà, potser el fotògraf de guerra més famós del món.
Nascut en el si d'una família jueva hongaresa amb el nom d'Endré Friedmann, la seva primera vocació va ser la de periodista, però motius polítics el varen empènyer a l'exili i a
abraçar la professió de fotògraf. Va documentar bona part de les guerres del segle XX:  la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), la II Guerra Sino-japonesa (1938), la II Guerra Mundial -en distints escenaris europeus-, la I Guerra Araboisraeliana (1948) i la I Guerra d'Indoxina (1954).  Emperò el seu desig era ser un fotoperiodista de guerra a l'atur.
Retratà també alguns artistes amics (com Hemingway o Picasso), i va fer alguna incursió a les bambolines de Hollywood.
El 1947 va fundar l'agència Magnum, juntament amb els fotògrafs Henri Cartier-Bresson, David "Chim" Seymour,George Rodger i William Vandivert. L'agència és avui encara un referent mundial de la fotografia independent.
Va morir l'any 1954 en trepitjar una mina mentre fotografiava la Guerra d'Indoxina. El seu germà petit, Cornell Capa, es va fer càrrec del seu llegat.

El racó es complementa amb dues activitats entorn de la seva figura, una conferència a càrrec de Catalina Aguiló i la projecció d'una "Maleta mexicana" (Trisha Ziff, 2011), sobre els negatius de la Guerra Civil que van ser descoberts a Mèxic.

Galeria Multimèdia


Data darrera modificació: 21 de novembre de 2023